NOVANYT fredag d. 5. november 2010

 NOVA på vulkaner

Netop nu er det i Indonesien, vi hører om vulkanudbrud. I Island rumler det også i øjeblikket under en lavasø og is. Måneder tilbage var det også i Island, der var vulkanudbrud og som lukkede flytrafikken i Nordatlanten. I tertiærtiden var der vulkanudbrud i Skagerak, Nordatlanten, ja selv i Skåne tilbage i juratiden….. askelag på Fur i Limfjorden og skånsk basalt langs vore strande vidner om fortidens ofte forfærdelige naturkatastrofer.

Vulkaner er vidt forskellige både i udseende og i temperamenter. De ligner mennesket!

NOVA er på vulkaner:

Tirsdag den 9. november 2010 kl. 19.30

Vulkaner ved vulkanekspert Henning Andersen

Sted: Nova’s Astrocenter, Skibstrupvej 1 A, Borsholm, 3100 Hornbæk

Den fra TV kendte vulkanekspert Henning Andersen fortæller levende og spændende om Eyjafjallajøkull-vulkanen og Islands andre vulkaner. At en islandsk vulkan sådan skulle få indflydelse i flytrafikken i Europa havde de færreste vist forestillet sig.Han udtalte i TV, at vi sikkert får en kold sommer, igen en effekt af det vulkanudbrud i Island, der stadig er igang. Aske og gasser, som i stratosfæren er skyld i klimaændringer.

Island er et af de mest spændende steder i verden, hvis man vil studere vulkaner. Hele Island er dannet ved vulkansk aktivitet igennem 40 millioner år, hvor de første vulkanudbrud fandt sted på bunden af Atlanterhavet. Island ville aldrig have eksisteret, hvis ikke undersøiske vulkaner havde opbygget øen med materiale fra jordens indre.

Vulkanerne er skyld i store naturkatastrofer på jorden, men er altså også uundværlige for livet på jorden. Den indre jordvarme er igen årsag til dannelsen af det vand – ilt – luft hvilket giver betingelser for alle former for levende organismer på jorden og i sidste instans også mennesket. Den første atmosfære er dannet af vanddampe fra vulkanerne og igen medvirkende til atmosfærens indhold af kuldioxid. Uden kuldioxid ingen drivhuseffekt og dermed en kold planet uden liv. Jordens vulkanske aktivitet er en afgørende betingelse for, at livet har kunnet udvikle sig på jorden.

”Vulkaner er ikke til at spøge med, men de er heller ikke til at undvære. De har nemlig skabt den luft vi til daglig indånder og det ligeså uundværlige vand i verdenshavene, som intet liv kan undvære. Vulkaner er lige så meget vores venner som vores fjender. Så vulkanerne repræsenterer som i de store verdensreligioner det gode såvel som det onde”

Uden den varme jordkerne ville jorden være en ubeboelig planet. Jorden gør bare, som den altid har gjort. Den reagerer med kontintalforskydninger på grund af varmen i sit indre, som giver sig udslag i jordskælv og vulkanudbrud. Vi bliver flere og flere mennesker på jorden, og man flytter ind i de farlige risikozoner, hvor vulkaner, jordskælv og tsunamier kan udslette alt levende.

Her skal vi høre om det seneste vulkanudbrud i Eyjafjallajøkull i Island, og lidt om menneskenes forhold til vulkanerne.

Henning Andersen har skrevet adskillige bøger om vulkaner og bl.a. ”Hekla Islands dronningevulkan”, og så er han ”Kvit eller Dobbeltvinder” i emnet.

Henning Andersens hjemmeside: www.vulkaneksperten.dk

Links til vulkaner

 

http://www.google.dk/images?oe=UTF-8&gfns=1&q=volcano&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=y8LTTLPjH8OhOp-D2csF&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CEwQsAQwAw&biw=1600&bih=708

http://www.google.dk/search?q=volcano&hl=da&prmd=ivn&source=univ&tbs=vid:1&tbo=u&ei=y8LTTLPjH8OhOp-D2csF&sa=X&oi=video_result_group&ct=title&resnum=12&ved=0CGUQqwQwCw

http://translate.google.dk/translate?hl=da&sl=sv&u=http://sv.wikipedia.org/wiki/Vulkaner_i_Sk%25C3%25A5ne&ei=OMTTTNqSHYGYOrvi3LAF&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=4&ved=0CCsQ7gEwAw&prev=/search%3Fq%3Dvulkaner%2Bi%2BSk%25C3%25A5ne%26hl%3Dda

http://geocenter.dk/xpdf/geoviden-4-2007.pdf

http://da.wikipedia.org/wiki/Volcano

http://en.wikipedia.org/wiki/Volcano

http://da.wikipedia.org/wiki/Eifel

http://da.wikipedia.org/wiki/Kategori:Vulkaner_efter_land

Hollywoodvulkaner

http://www.scope.dk/film/1402-somaend-paa-vulkaner

http://www.imdb.com/title/tt0120461/

Flytning af foredrag

 

Foredraget om meteoritter tirsdag d. 23. november 2010 kl. 19.30, som var henlagt til Kulturværftet i Helsingør bliver flyttet. Kulturværftets åbning d.10.10.10 fandt sted præmaturt…og har helt naturligt givet komplikationer..håndværkerne er stadig talrige dernede og har resulteret i omrokeringer af arrangementer på stedet…det rammer også NOVA.  I skrivende stund er det ikke klarlagt, hvor foredraget skal afholdes, men i den kommende uge af ”NOVANYT” røbes dette.

Lidt geoquiz

 

NOVA´s hængende angriber, måske mere konsulent, Henrik Rosenørn, ansvarshavende redaktør på www.astronomibladet.dk har sendt mig flg. link til ”geografisk detektivarbejde”:

http://misr.jpl.nasa.gov/multimedia/latestImagery/

 

Risiko for klart vejr

 

DMI har varslet et par klare nætter i den kommende weekend til stor glæde for stjernekiggere. Klare nætter er der kun 60 – 70 af om året herhjemme. I Atacamaørkenen i Chile, hvor ESO, European South Observatory, har sine kæmpeteleskoper, er der ca. 300 klare nætter årligt og fremherskende mørke.

Hvis skyer skulle true/spærre udsynet til firmamentet, så kan man få sin stjernedyrkelse styret og passende klikke ind på:

http://ing.dk/rumfart

www.astronomibladet.dk

www.planetariet.dk

http://www.space.com/

God weekend!

Allan Reib

Formand for NOVA

www.nova-astronomi.dk

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s