NOVANYT fredag d. 12. november 2010

Medlemsaften tirsdag d. 16. november 2010 kl. 19.30 i Astrocentret

USA’s rumprogram – efter aflysningen af Constellation

Kommer inderne og/eller kineserne til Mars før amerikanerne?

Oplæg ved NOVA bestyrelsesmedlem cand.scient. Poul Henrik Jørgensen

11. oktober 2010 stoppede Barack Obama officielt  USA’s Constellation program, som NASA ellers havde arbejdet på siden 2004.

Hovedmålet for Constellation programmet var i løbet af ca. tyve år at sende bemandede ekspeditioner  til Mars via en base på Månen.

I stedet vil Obama øge investeringerne i Den International Rumstation samt satse på, at private virksomheder (i USA) kan tilbyde et alternativ til Rumfærgen, som skal pensioneres i 2011.

På et tidspunkt efter 2020 skal USA ifølge Obamas seneste forslag ende en ekspedition til en asteroide i nærheden af Jorden og efter 2030 evt. til Mars.

Obamas beslutning har mødt en del kritik og skabt tvivl om USA’s fremtidige rolle som førende rumfartsnation.

I mit oplæg vil jeg derfor søge at belyse baggrunden for Obamas (delvis) overraskende beslutning samt beskrive perspektiverne de nye planer, som dog endnu forekommer ret uklare.

Samtidig med, at USA tilsyneladende sænker sit ambitionsniveau, har nye spillere imidlertid meldt sig på banen med  egne planer om Månebaser og ekspeditioner til Mars og andre destinationer.

Afslutningsvis vil jeg nævne nogle af de relevante planer og opsummere perspektiverne for bemandede ekspeditioner til Mars og fjernere mål.

Mvh

Poul Henrik

 

 

Bladdød

 

En blid, blodrød bladdød har gennem uger hærget landet…ja hele den nordlige halvkugle. Ikke at forveksle med avisers vigende oplagstal, men den bladdød, som gennem årtusinder hvert efterår markerer efterårets komme. I nat kulminerede bladdøden, da den hårde kuling flåede de sidste blade af træerne og spredte disse hid og did til stor gene for DSB´s spor, men til gavn for havens mikrofauna og som bunddække til havens sarte planter. Nu kan man igen se fugle og pattedyr i skove og hegn…kun de nøgne grene er tilbage….selv bøgeskoven er igen blevet så lys, at sollyset slipper ned på skovbunden…. nattens stjerner står flot på en forhåbentlig mørk himmelbaggrund og med sorte grene som en dramatisk forgrundskulisse.

 

 

Indlæg ønskes

 

Naturvidenskabens vidunderlige verden…hvis du ikke allerede er lidt ”nørdet” kan du nå at gøre noget ved det og blive det!

Naturvidenskabelige hjemmesider bugner med spændende artikler, bibliotekernes tidsskriftshylder har et rigt udbud af danske og engelsksprogede tidsskrifter som holder dig ajour med verdens videnskabelige gang…..dine egne observationer i andedammen og dennes nærhed, naturoplevelser på rejser, gode historier fra familie og venner, radio – og TV kanaler……inspiration…inspiration…del den ud med alle os andre….planeten Jorden venter på dig.

NOVA har ikke noget monopol på, hvem som må skrive på hjemmesiden! Alle vore nu godt 300 medlemmer er mere end velkomne til at bidrage med indlæg hentet fra ovenstående inspirationskilder.

Hvis du føler, at du mere er en praktiker, skriv så om dit eget lille observationssted..din observatoriekuppel, eller det lille smarte haveskur hentet i det nærmeste byggemarked og ombygget som shelter og monteret med dit eget skydetag.  Fortæl om instrumenter, astrofotoudstyr….osv…

Indlæg, som ønskes til ”NOVANYT”, foreningens nyhedsbrev, og som kommer hver weekend i sæsonen, vil jeg meget gerne have fremsendt senest torsdage kl. 22.00.

Gode ”Tycho Brahes dage”… 5 af slagsen

 

vil verden opleve i den kommende uge….normalt regner man med 32 Dage om året i Danmark, som alle er dårlige… ”Tycho Brahes dage” men sorg er til glæde vendt den kommende noveembermandag

For 2. gang på 409 år åbnes Tycho Brahes grav i Týnkirken i Prag mandag d. 15. november 2010 kl. 10.00. Tilladelsen har været 10 år undervejs, og det er lidt af en stor tålmodighed lektor i Middelalderarkæologi ved Aarhus Universitet., Jens Vellev, har demonstreret. Det har gennem århundreder næsten været ”en naturlov” at Tycho afgik ved døden p.g.a. en sprængt blære….det er der bare ingen, som tror på mere…mistanken til, at den danske videnskabsmand var offer for et komplot har fået flere tilhængere gennem de seneste år og at kviksølv har spillet en rolle i en evt. forgivelse af berømtheden. Tycho dyrkede med stor iver selv alkymien ved siden af sine stjernestudier og havde en ikke uvæsentlig let adgang til det forbistrede giftige stof. Knogler, hår og måske hjernemasse ligger klar til at blive udsat for nutidens avancerede forskningsmetoder……Hemmeligheden, gåden, om hans død, bliver måske snarligt klarlagt.

Klik: http://humaniora.au.dk/events/tychobrahe/

Aktuelle stjerneskudssværme

“Leoniderne” er en af årets spektakulære stjerneskudssværme med et tilbagevendende masksimum hver 33. år. Stjerneskudssværmens ophavskomet er 55P Tempel-Tuttle. “Leoniderne” kulminerer natten mellem torsdag d. 18. og fredag d. 19. november med ca. 30 “skud” i timen. I november 2007 var “Leoniderne” virkelig aktiv og afgav klumpeflyvende stjerneskud med op til 70 skud i timen. Når “Leoniderne” virkelig går amok hvert 33. år ses tusinder af stjerneskud i timen! Tjek Google.

“Leonidernes” radiant, punktet hvor stjerneskuddene synes at udstråle fra, ligger 10 grader nordøst for Løvens hovedstjerne, Regulus.

”Tauriderne” er november måneds anden store stjerneskudssværm. Fredag d. 12. november kulminerer “Tauriderne” med 5 – 10 stjerneskud i timen.

Flytning af foredrag

 

Atter må NOVA flytte foredragssted. Foredraget om ”Meteoritter”, tirsdag d. 23. november 2010 kl. 19.30, som oprindelig var henlagt til Scene 2/Sal 2 på ”Kulturværftet” skal den pågældende dato anvendes til teatrale formål. Derfor har NOVA søgt at reservere ”Toldkammeret”, Havnepladsen 1 i Helsingør til base for aftenens foredrag. ”Toldkammeret” ligger vis-a-vis Helsingør St.

LINKS:

 

Naturvidenskab

 

http://www.science.ku.dk/institutter/

http://www.unf.dk/

Planeten Jorden

 

http://www.skovognatur.dk/Lokalt/Oeresund/

http://www.skovognatur.dk/Udgivelser/Naturbilletten/

http://www.dofnordsj.dk/

http://www.wwf.dk/dk

http://snm.ku.dk/

http://www.dn.dk/

http://www.nogu.dk/

http://www.dvl.dk/1

http://www.nepenthes.dk/

http://www.greenpeace.org/denmark/nyt-hjem/

http://www.dmi.dk/dmi/danmark.htm

http://vulkaneksperten.dk/

http://historienet.dk/kw/astronomi

Rummet

http://www.nasa.gov/

http://www.eso.org/public/

http://www.esa.int/esaCP/index.html

http://www.rumfart.dk/

www.astronomibladet.dk

www.planetariet.dk

http://ing.dk/rumfart

http://www.nbi.ku.dk/

http://www.space.dtu.dk/

http://www.freelists.org/list/astrolist

http://www.skyandtelescope.com/

http://www.astronomy.com/

For de, som endnu ikke er nørder, men inderligt ønsker at blive det

http://www.duda.dk/Grundfag/Natur_teknik/Astronomi/astronomi.html

Naturvidenskab på/i DR

http://www.dr.dk/P1/Videnskabensverden/20050902132728.htm

http://www.dr.dk/dr2/videnom

Af en anden verden

http://www.sufoi.dk/

http://www.igap.dk/

God weekend!

Allan Reib

Formand for NOVA

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s