Himlen nu 1. – 8. juni 2011

Solmørkelse d. 1. juni 2011

Beboere i det nordlige Kina, de arktiske kyststrækninger i den vestlige del af  Sibirien, det nordlige Skandinavien og Island såmænd vil d. 1. juni 2011 opleve en partiel solformørkelse. Kineserne og vestsibiriske folkeslag vil opleve godt 60 % af solskiven formørket, vestsibiriske beboere og samer på strækningen fra Kolahalvøen til Engerdal i Norge vil være vidner til den delvis formørkede sol, som ses mod nord som midnatssol over Det Arktiske Hav, et hav på 14 millioner kvadratkilometer og under stærk nedsmeltning og i fare for en formentlig fremtidig grum skæbne som olieudvindingsområde med risiko for forurening af det sårbare havmiljø. Men midnatssolen skinner ufortrødent på et stadig mindre isdækket ishav, som ikke er i stand til som før, at reflektere solstrålerne tilbage til verdensrummet. Det betyder, at temperaturen er stigende i Det Arktiske Hav, sejladsen kan øges betydeligt en større del af året, men kulden kan krybe sydover til grænseegnene af Det Arktiske Hav ind over de store kontinenter og længere sydover og give bl.a. Danmark flere isvintre…måske…Men lad det ligge og lad os få afsluttet den delvise, den partielle solformørkelse på kalendersommerens første dag. Islændingene bliver de sidste, som oplever den delvis dækkede sol. Når Solen går ned over Reykjavik og den støvleformede halvø, Reykjanes, et geotermisk område og strande med sort sand, ses en delvis sort sol, 48,1 % formørket. Godt at Grimsvötn og dens tefra ligger langt mod øst….Reykjanes, som jeg sidst besøgte i 2005, er velnok det sted jeg har været på planeten, hvor man føler sig tættest på “verdens ende”, en “verdens ende”, et Reykjanes i den dybeste dunkelhed, som næsten kunne blive virkelighed, hvis den aktuelle solformørkelse var total og dele af Grimsvötn´s udbrudsprodukter bar mod vest.

Billede af en total solformørkelse.

Føljetonen om Saturn og  Jomfrustjernen Porrima

Gennem de seneste uger har årvågne stjernekiggere kunnet følge Saturn´s voksende tilnærmelse til Jomfrustjernen Porrima. Netop nu ses Saturn og Porrima i stik sydvest, midnat, og ca. 23 grader over horisonten. Afstanden mellem de 2 himmellegemer, set fra Jorden, er i begyndelsen af juni ca. 18 bueminutter, d. 8. juni er afstanden ca. 15 bueminutter. Fuldmånens diameter er ca. 30 bueminutter.

Saturn selv ses som en relativ klar “stjerne” med en lysstyrke på + 0,7. Kig på Saturn i en udsigtskikkert eller i en mindre stjernekikkert. Ved ca. 45 X forstørrelse åbenbares ringsystemet.

Månen i den første kalendersommeruge

Nymåne onsdag d. 1. juni kl. 23.03. Nymåneseglet kan sikkert spottes mod vestnordvest i den kommende weekend ved 22.30 tiden.

Mars og Jupiter

En havhorisont mod østnordøst er anbefalelsesværdig, hvis man vil få et glimt af Mars og Jupiter. Ved 4 tiden skal man kigge men det er vigtigt, at man har fået øjne. Mars står længst mod nordøst ca. 2,5 grader over horisonten. Jupiter er ca. 30 X klarere end Mars, men begge morgenplaneter kæmper i morgendæmringen med det tiltagende sollys og dis i horisonten. En udsigtskikkert eller et mindre teleskop kan anbefales.

Allan Reib

Formand for NOVA

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s