NOVANYT fredag d. 26. oktober 2012

Karlsvognen får nordlysbehandling. Bemærk at man i vognstangens knæk kan se dobbeltstjernen Mizar. Ovenover Mizar ses Alcor, Rytteren, som hos nordamerikanske prærieindianere skulle kunne skelnes med det blotte øje. Hvis ikke den unge indianer kunne se makkerparret, var det mere end vanskeligt at blive optaget som jæger i stammen. Stjernebilledet Lille Løve ses nederst på billedet lige over dalsænkningen. Foto: Toke Brødsgaard, Nuuk, Grønland.

Faxe Kalkbrud. Kilde: Wikipedia

Et aftalebrud eller….

Det forlyder, at  murermester Kristian Kristiansen fra Fakse, som til sommer havde planlagt en friluftskoncert i Faxe Kalkbrud, har måttet aflyse arrangementet, grundet mangel på stjerner.

Moderne Tider og om at have hele verden i sin hånd og måske også universet

Kilde: Wikipedia. “He´s Got the whole World in His Hands”, ét ca. 50 år gammelt heat med Laurie London, som ikke har noget med “Diktatoren” at gøre, fås nu som ringetone til din mobil. Det enkelte menneskes formåen er siden det filmiske mesterværk og London hittet vokset til uanede højder. Via smartphones og tablets kan enhver beboer på vor klode skaffe sig globale kontakter, hente oplysninger, se film og påvirke og røre sine medmennesker i både positiv og eller negativ retning. At kunne herske over jord og himmel kræver dog særlige talenter. Men hvad har det med astronomi og stjernekiggeri at gøre? Diverse stjerneprogrammer har man i nogen tid kunnet downloade som Apps til sin smartphone eller sin tablet, en teknologisk udvikling til stor glæde for sofavælgere og kuldeskære personer. Sammen med et øget sukkerindtag øges chancen for, at man kan vokse sig stor, forhåbentlig kun åndeligt, men desværre ret så ofte også fysisk. At kunne opleve verden bag duggede ruder, fra sin sofa i læsevenlig afstand, betyder, at flere og flere går glip af  liveoplevelser, f.eks af universet under åben himmel. Forhåbentlig sker det ikke for vores medlemmer i NOVA. Vi har jo så nem adgang til teleskoper i Hornbæk og Helsingør , som forstørrer universets mangfoldighed. Og jeg håber, at vore medlemmer  ikke lytter til og lader sig bjergtage af sangen ” I´ve Got the whole World in My Hand” med Bo Carter, men vælger en trænet observator ved teleskoperne, som med glæde giver en håndsrækning, når man skal have styr på universet. “The Universe is Still Alive”….også set fra Hornbæk og Helsingør.

Kig stjerner i denne weekend

Vejret i den kommende weekend er til stjernekig og kig til Månen. Mange har en prismekikkert, som oftest en 7 X 50 mm, som samler 100 X mere lys end det menneskelige øje. Kig på Jupiter og Syvstjernen mod øst i aftentimerne og nyd synet af Venus mod øst i morgentimerne.

God weekend

Allan Reib

Formand for NOVA

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s