Foredrag den 20. november 2012: Ørsted og Jordmagnetisme

NOVA-Foredrag den 20. november 2012 kl. 19.30
Toldkammeret, Helsingør

Ørsted og Jordmagnetisme
Danmarks første satellit

Ved:
Professor emeritus Eigil Friis-Christensen, DTU-Space og
Professor Mogens Blanke, DTU-Elektro


Ørsted satellitten blev sendt op den 23. februar 1999 med en amerikansk løfteraket.

Ørsted satellitten er den første rent dansk udviklede og producerede satellit og havde til opgave at kortlægge jordens magnetfelt i større detaljer, end det var sket tidligere.

Eigil Friis-Christensen og Mogens Blanke har begge været aktive i Ørstedprojektet siden starten af idéfasen.

H.C. Ørsted er internationalt anerkendt for sin opdagelse af sammenhængen mellem elektrisk strøm og magnetisme, og det var derfor naturligt at opkalde denne satellit efter ham.

At den første danske satellit havde det videnskabelige mål at kortlægge jordens magnetfelt var en naturlig fortsættelse af de undersøgelser, danske forskere i mange år havde gennemført og stadig gennemfører i såvel Danmark som Grønland.

Jordens magnetfelt er og har været af afgørende betydning for jordens udvikling og udviklingen af liv på jorden. Magnetfeltet har beskyttet jorden mod ødelæggende stråling fra universet, og i perioder, hvor magnetfeltet har været svagt eller været helt fraværende, har muligvis resulteret i biologiske katastrofer. Kendskab til og muligheder for at forudsige variationer og ændringer i jordens magnetfelt er af meget stor betydning for forholdene på jorden.

I dag taler man om rumvejr på samme måde som meteorologerne taler om det almindelige vejr. I rumvejret indgår kendskab til udviklingen af jordens magnetfelt som et væsentligt element. Det er af betydning for anvendelsen af satellitter og beskyttelsen af dem, og det kan anvendes til vurdering af risiko for sammenbrud i store såvel som små elektroniske systemer. Således har ekstremt rumvejr medført blackout i store el-systemer.

Det danske initiativ til Ørsted og gennemførelse af projektet har medført, at danske forskere har en ledende position i ESA’s kommende satellitprojekt SWARM, der ligeledes vil have til opgave at undersøge jordens magnetfelt. – Eigil Friis-Christensen leder ESA’s Mission Advisory Group for SWARM projektet.

Ørsted projektet var et unikt samarbejde mellem industri og universiteter og satellitten satte en række teknologiske milepæle. På den teknologiske side satte Ørsted instrumenterne en ny standard for stjernekamera og magnetometre. På styringssiden var det en stor udfordring at lave en 3-akset stabilisering med kun elektriske spoler og vekselvirkningen med det geomagnetiske B felt, fordi mekanisk moment kun kan genereres vinkelret på B feltet. Banebrydende reguleringsteori blev udviklet i projektet og Ørsted blev den første satellit i rummet som er 3-akse stabiliseret uden anvendelse af andre aktuatorer end strømmen gennem 3 elektriske spoler i satellitten.

Ørsted satellitten er i dag en bedaget satellit og var kun beregnet til at virke i få år. I dag er den næsten udtjent, men periodevis leverer den stadig information til forskerne. Også i disse dage er der nye data fra Ørsted.

Dette indlæg er skrevet af bestyrelsesmedlem, Ole Nymann.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s