NOVANYT fredag d. 9. november 2012

EXOPLANETER

Exoplaneter i solens nærhed

Medlemsaften om Exoplaneter

Tirsdag d.13. november 2012 kl. 19:30 I Astrocentret, Skibstrupvej 1 A, 3100 Hornbæk
Exoplaneter observeret med amatørudstyr
v/ nova medlem Per Oleander

Vinter på vej

Foto: Toke Brødsgaard, Nuuk, Grønland. Orion på vej op over fjeldet kl. 22. fredag d. 9. november 2012. Bæltestjernerne, kendemærket for et af himlens markante stjernebilleder, er dukket op. Bemærk også den klare, orange stjerne nordvest for bæltestjernen. Stjernen hedder Betelgeuze, en kommende supernovakandidat.  Opgangen af den græske jæger markerer at vinteren på den nordlige halvkugle for alvor er på vej. Over Orion ses aften- og nattehimlens klareste “stjerne”, planeten Jupiter, som er i opposition til Solen mandag d. 3. december kl. 02.45. Den lysstærke planet er ca. 620 mio. km fra Jorden.Til højre for Jupiter er stjernebilledet Tyrens 2 åbne stjernehobe, Hyaderne og Plejaderne, måske bedre kendt som Syvstjernen, iøjnefaldende. Hyaderne ses som en liggende V formation af relativt svage stjerner. Vikingerne kaldte Hyaderne for “Fenrisulvens Gab”. Den klare stjerne i gabets munding er Tyrens hovedstjerne Aldebaran, som ikke er en del af stjernehoben. Over Hyaderne ses Syvstjernen. Øverst på fotoet tv. har vi Kusken med den nordlige stjernehimmels 4. klareste stjerne, Capella. Endelig ses Perseus slange sig op mod zenit øverst i billedets højre side.

Skyfall

Radianten for Tauriderne. Kilde: http://www.bashewa.com/wxmeteor-showers.php?shower=Northern+Taurids

Denne udgave af “Skyfall”,  har intet med Bond i biografens mørke at gøre, men hentyder til den årligt tilbagevendende stjerneskudssværm, “Tauriderne”. Uden den store dramatik kan man roligt gå  en tur i udendørsmørket og nyde sværmen, som kulminerer søndag d. 11. november 2012 med ca. 5 stjerneskud i timen. Radianten ligger nær Syvstjernen, som tilhører stjernebilledet Tyren. Ophavskometen er komet Encke, hvis støvhale tilsyneladende indeholder større partikler, som ses som ildkugler, når de gennembryder Jordens atmosfære. En ildkugle, som astronomerne også kalder en bolide, har en lysstyrke som planeten Venus eller endnu større. Ildkuglerne bliver også omtalt som “Halloween – ildkuglerne” grundet nærheden af den netop overståede højtid. Hastigheden på en “Tauride” er omkring 27 km. i sek. Månen vil ikke genere observationerne af sværmen i år. Observer mellem kl. 22.00 og 04.00.

Ildkugle 100 X stærkere end Fuldmånen

Ildkugle set over Hermosillo i Mexico fredag d. 2. november 2012. foto: Salvador Aguirre. Ildkuglen har formentlig sammenhæng med “Tauriderne”.
Klik: spaceweather.com

Ildkugle set i Vestgrønland

Lørdag d. 3. november 2012 kl. 04.28 blev himlen over Nuuk lyst op. Måske også andre steder. Kan ildkuglen også stamme fra Tauriderne? Arkivfoto: Leiff Josefsen Kilde:  http://sermitsiaq.ag/node/139723 + http://sermitsiaq.ag/node/139758

Hvad bestemmer formen af planetariske tåger?

Planetariske tåger har ofte en symmetrisk strukturer, som er svære at forklare. Se eksempelvis disse billeder taget af Hubble-teleskopet:

Planetariske tåger. Bemærk den store ovale tåge, som er Ringtågen i stjernebilledet Lyren, 2.300 lysår fra Jorden er også fotograferet af NOVA´s observationsgruppe. Klik: Aktiviteter + observation

Nu er der en gruppe astronomer, der har vist, at oprindelsen af den planetariske tåge, Fleming I, kan skyldes sammenspillet mellem to små dværg-stjerner (to hvide dværge). Læs mere i dette link fra ESO:

http://www.eso.org/public/denmark/news/eso1244/

Født som stjernekigger?

Så var der den hovne astronom, som aldrig kom med til julefrokosten. Han havde for vane altid at have næsen i sky. Han var måske født som stjernekigger?

Følg den astronomiske nyhedsstrøm på:

www.astronomibladet.dk + www.planetariet.dk + http://www.nbi.ku.dk/ + http://ing.dk/rumfart

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s