NOVAJUL d. 1.december 2012

Billede1

Store Bjørn ser op på Lille Bjørn, som skyder med stjerneskud i december

Julequiz 2012

Hver dag frem til d. 21. december vil du kunne teste din astronomiske viden. 3 spørgsmål hver dag med 3 svarmuligheder. Spørgsmålene, som er udarbejdet af Henrik Rosenørn, administrerende redaktør på http://www.astronomibladet.dk og formand for NOVA – Nordsjællands Astronomiforening, Allan Reib, har flere af disse spørgsmål været bragt i “Danmarksmester” på P4 i august måned i år.

Lørdag d. 1. december

Sp. 1. Kometer er store isklumper, der kommer susende ind omkring solen, hvor solvarmen får isen til at smelte. Ved mødet med solen dannes en støvhale, som kan være millioner af km lang. Hvor kommer kometerne overvejende fra?

1. Fra asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter? X. Fra det ydre solsystem? 2. Fra det interstellare rum?

Sp. 2. Kometernes støvhaler  er ophavet til flere årlige stjerneskudssværme, Her i december bl.a. “Geminiderne”, “Ursiderne” og “Coma – Bereniciderne”. Stjerneskuddene får luften til at gløde, når de rammer Jordens atmosfære med op til 65 km/sek. Hvad er den gennemsnitlige størrelse af disse stjerneskud?

1. Som et sandkorn? X. En golfbold? 2. En fodbold?

Sp. 3. Kometer og asteroider af varierende størrelser har med mellemrum ramt Jordens overflade og forårsaget større og mindre kratere, som i nogle tilfælde har forårsaget masseudryddelse af planter og dyr. En asteroide ramte det nuværende Sverige for ca. 360 mio. år siden og efterlod et stort krater, som i dag er en af Sveriges største søer. Hvad hedder denne sø?

1. Siljan? X. Vänern? 2. Vättern?

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s