NOVAJUL tirsdag d. 11. december 2012

IMG_8967 Foto: Toke Brødsgaard, Nuuk,Grønland. Fotoet viser nordlys over Nuuk i Grønland d. 13. november 2012

Sp. 1. Fotoet viser himlen mod nordvest og vest. Stjernebillederne Lyren, Svanen og dele af Ørnen nærmer sig sig horisonten. De 3 stjernebilleders hovedstjerner, Vega, Deneb og Altair er kendt som “Sommertrekanten” og er en kendt figuration i den lyse tid på den nordlige halvkugle. Èn af disse stjerner har en lysstyrke ca. 60.000 gange Solens. Hvilken? 1. Altair? X. Deneb? 2. Vega?

Sp. 2. I starten af 1980´erne opdagede den infrarøde satellit, “IRAS”, en sky af støv omkring én af de klare stjerner. Hvilken? 1. Vega? X. Deneb? 2. Altair?

Sp. 3. Èn af de 3 stjerner kan ikke ses året rundt her i landet. Hvilken? 1. Altair? X. Deneb? 2. Vega?

Nordlys

I den nordiske mytologi har nordlys en helt speciel funktion. Aserne byggede et gærde omkring Midgård for at beskytte menneskene mod jætterne. Dette gærde blev som resten af verden bygget af urjætten Ymers døde krop. Gærdet blev bygget af hans øjenvipper og ses af og til langt mod nord som lyse striber på himlen – også kaldet nordlys. Kilde: Wikipedia.

I slutningen af oktober i år oplevede vi her i Danmark og langt ned i Tyskland nordlys efter en en magnetisk storm, som med solvinden, ramte store dele af kloden, bl.a. kunne man i Mannheim melde om det spektakulære himmelfænomen. Nordlys i de polare egne ses særdeles ofte. Både i Grønland og i Island arrangeres ligefrem nordlyssafarier. I 2013 kan vi forvente flere nordlys, idet Solen forventes at være særlig aktiv. Klik: http://www.dmi.dk/dmi/spoergsmaal_og_svar_om_soludbrud_og_saarbarhed

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s