Jorden går ikke under den 21. december 2012?

Af Ole Nymann, bestyrelsesmedlem i NOVA

Med en én til vished grænsende sandsynlighed går jorden ikke under natten mellem den 20. og 21. december i år. Skulle den alligevel gøre det, skyldes det hverken mayaer, smarte reklamefolk eller fantaserende astrologer.

Ikke alle er overbevist om at Jorden går under d. 21 december.

Ikke alle er overbevist om at Jorden går under d. 21 december.

Det simple svar er, at mayaernes kalender bare starter forfra. Ved årsskiftet 31. december 999 – 1. januar 1000, kan man forestille sig, at vi kunne have haft samme diskussion, hvis vi kun angav årstallet med 3 cifre. – Men det gjorde vi jo ikke.

Mayaernes kalender er ved første øjekast kompliceret, men også spændende. I sin simpleste form kan den opfattes som sammenkobling af tre talrækker. Én med en længde på 18, én med en længde på 20 (20 * 18 = 360, årets længde minus skuddage), og så en meget lang.

Mayaernes kalender er en videreudvikling af den dobbelte talrække, som de mellemamerikanske kulturfolk, olmekere, toltekere og aztekere brugte.

Vil man lege med mayaernes kalender, er der en udmærket beskrivelse og en javabaseret model på:

http://users.hartwick.edu/hartleyc/mayacalendar/mayacalendar.html

hvor man opdager, at kalenderens mest betydende ciffer ændres fra 19 til 0, når datoen i den gregorianske kalender ændres fra 20 til 21 i december 2012. – Ja, mayaerne og de andre mellemamerikanske folk havde ”opfundet” nullet. – For øvrigt vil man så også opdage, at samme skift vil ske igen natten mellem den 2. og 3. januar 3590.

Men, det er stadig ikke hele sandheden. – For det 5. ciffer i systemet er den 21. december kun kommet til 17, og det svarer til 2.448.000 dage regnet fra kalenderens nulpunkt. Og der er option for endnu flere cifre i systemet, hvor det for tiden kendte mest betydende ciffer repræsenterer en periode på:

153*10^(15) *(13,7 mia år)

og det kan vi vel godt leve med.

Hvis man er interesseret i at se, hvordan andre kalendersystemer fremtræder, er linken

http://www.fourmilab.ch/documents/calendar/

et godt bud. – Så skal man for øvrigt undlade at bruge sin MAC efter den 31. december 9999, så bryder dens kalender sammen.
Vil man vide mere om mayaernes kalender og andres, må man “google”.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s