NOVAJUL søndag d. 23. december 2012

Julehilsen fra Grønland

En fotohilsen fra Grønland på årets korteste dag.

IMG_1782

Foto: Toke Brødsgaard, Nuuk, Grønland

Stjernerne Altair og Tarazed i stjernebilledet  Ørnen regnes iflg. grønlandsk tradition for vintersolhvervsstjernerne. Man finder stjernerne ved at tage udgangspunkt i stjernebilledet Svanen og trække en linie ned mod det punkt, hvor solen står op. Ifølge grønlandske legender trækker de to stjerner solen op påny og er dermed symbolet på lysets komme. Tjek: http://dortheivalo.blogspot.dk/2009/12/arets-korteste-dag-aassuutit.html

Fotoet er taget fredag d. 21. december 2012, hvor solen hele dagen har stået lavt på himmelen. Da vejret har været helt klart, og temperaturen lige har holdt sig under frysepunktet, har dette resulteret i en fantastisk flot dag, hvor solen trods sin tidsmæssige begrænsning virkelig har været i centrum.

Dagen kaldes for vintersolhverv, da det er årets korteste dag og at begge nætter på hver sin side af dagen er lige lange. I Grønland har man gennem flere generationer fejret denne dag.

IMG_1683

foto: Toke Brødsgaard, Nuuk, Grønland

I Nuuk har man i de seneste år skabt en ny tradition, hvor man på byens torv har ladet en isskulptør udforme isskulpturer, der bliver tændt med lys på netop denne dag. I år var det kunstneren Piitakujooq Kristiansen, der havde æren af at kreere de flotte isskulpturer. Derefter var der samling i Grønlands Kulturhus, Katuaq, hvor der var trommedans og fortælling om dette års to vintersolhvervsstjerner, Altair og Tarazed i stjernebilledet Ørnen.

IMG_1751

Aftenen sluttede af med opsendelse at to lysende heliumballoner foran Grønlands Kulturhus og udpegning af de to stjerner, Altair og Tarazed, der blev fundet ved at tage udgangspunkt i stjernetegnet Svanen.

Tekst: Toke Brødsgaard, Nuuk, Grønland

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s