NOVAEKSTRA: Introduktion til sæsonens sidste foredrag

Introduktion til NOVA-foredrag den 16. april 2013, kl. 19.30 på Kulturværftet:

Livets udvikling fra de første celler, Eukaryot

Ved professor Øjvind Moestrup, Biologisk Institut, Københavns Universitet.

Sidste NOVA foredrag inden sommerpausen holdes af Øjvind Moestrup, professor i botanik ved Biologisk Institut, Københavns Universitet. Øjvind er internationalt kendt for sine studier vha. elektronmikroskop af strukturer hos encellede alger og for sine bidrag til fortolkningen af disse strukturers betydning for algernes slægtskabsforhold. Han har derved bidraget til forståelsen af algernes udvikling og dermed de tidlige faser af livets historie.

Min opmærksomhed på Øjvind blev fanget af en samtale med ham i Videnskabens Verden på DR P1. Det var omtalen af et mystisk væsen i Nivå Bugt, der somme tider optræder som dyr, somme tider som plante, der oven i købet kan svømme eller rettere hoppe i vandet. – Og gående planter havde jeg kun hørt om i forbindelse med ”Trifitter”, kendt fra ”Radioteatret” sidst i 60-erne.

Det måtte naturligvis resultere i et besøg hos Øjvind på Biologisk Institut i Øster Farimagsgade, det nogle af os kalder ”den gamle læreranstalt”. Det var et meget spændende møde. Som den seriøse forsker Øjvind er, gjorde han opmærksom på, at enhver studerende inden for hans fagområde skulle belave sig på, at det, vedkommende lærte og forstod i dag, med stor sandsynlighed ville blive forkastet i morgen og erstattet af noget helt andet.

Det er jo netop det karakteristiske for mange af de foredrag, vi har haft i NOVA i den forløbne sæson og for øvrigt i alle de tidligere.

En anden ting, jeg lærte, vedrørte spørgsmålet om mutationernes betydning for livets udvikling. Som astronomiinteresseret forestiller vi os sikkert, at kosmisk stråling og lignende har medført springvise ændringer i arvemassen og derved bidraget til arternes mangfoldighed. – Men det er ikke nødvendigvis den dominerende faktor.

På den baggrund har det været naturligt at bede Øjvind Moestrup holde denne foredragssæsons sidste foredrag:

Livets udvikling fra de første celler, Eukaryot

Foredraget finder sted den 16. april 2013, kl. 19.30 på Kulturværftet i Helsingør.

Ole Nymann, den 14. april 2013.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s