Seneste resultater fra Mars Curiosity Rover

Tirsdag den 3. september 2013 indleder Morten Bo Madsen fra NBI efterårsæsonen i Nordsjællands Astronomiforening, NOVA, med  et foredrag for NOVAs medlemmer om  de seneste resultater fra Mars Science Laboratory; bedre kendt som Curiosity Rover.

Foredraget starter kl. 19:30 i Toldkammeret i Helsingør; dvs. efter receptionen for NOVAs forrige formand, Allan Reib.

Curiosity Rover:  http://mars.nasa.gov/msl/

Morten Bo Madsen: http://www.nbi.ku.dk/ansatte/beskrivelse/?id=168986

Morten Bo Madsen har udarbejdet nedenstående resumé af det planlagte foredrag:

NASA’s Mars Science Laboratory har nu været aktiv adskillige måneder i  Gale-krateret på Mars. Dette krater er lidt specielt fordi der midt i det ca. 155 km store krater findes et ca. 5 km højt bjerg, Mount Sharp, som tilsyneladende udelukkende består af sedimenter.

I krateret har det videnskabelige hold vha. instrumenterne om bord fundet småsten, som er blevet afrundet ved slibning fordi de har bevæget sig i en flod med sand og andre småsten.

Atmosfærens sammensætning er blevet undersøgt og det har vist sig at der – i det mindste for øjeblikket – er meget lidt methan i atmosfæren; methan var ellers blevet detekteret fra Jord-observationer og kredsløbssonder.

To steder er  Mars-jorden blevet grundigt undersøgt og vi kender nu ret præcist mineralsammensætningen af Mars-jorden. I et område, som tilsyneladende engang har været søbund findes en sammensætning af mineraler, som viser at området ikke har været surt eller basisk, men at det tværtimod ville være et sted, hvor mikrober ville have kunnet trives dengang flydende vand kunne være stabilt på overfladen. De seneste resultater vil blive gennemgået.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s