Abstract til foredrag om Niels Bohrs atommodel

Tirsdag den 8. oktober 2013 afholder John Renner Hansen foredrag om Niels Bohrs atommodel. Foredraget finder sted i Toldkammeret kl 19.30. Her følger abstract fra John Renner Hansen:

Kvantefysikkens udvikling med Niels Bohr som hovedarkitekt

Niels Bohr startede med sin teoretiske beskrivelse af brintatomet en revolution, hvis konsekvenser i form af fundamental naturforståelse og samfundsmæssig indflydelse næppe er overgået af andre end af Newton. Uden kvantefysikken ingen computere, fladskærme, mobiltelefoner, lasere, højhastigheds-datakommunikation, osv., osv..

Hundrede år efter at Bohr fremførte sine ideer, forskes der stadigt på livet løs i kvantefysik. Nobelprisen 2012 er det seneste eksempel på banebrydende fysikforskning, som kan føres direkte tilbage til Niels Bohrs nu 100 år gamle opdagelse, og som forventes at skabe nye objekter med stor betydning for samfundets udvikling, fx kvantecomputere.

Bohr formåede, i kraft af sin personlighed og store indsigt, at skabe et internationalt forskningsmiljø på Blegdamsvej, som gennem hele det 20. århundrede tiltrak de bedste fysikere fra hele verden. Hans institut blev et fristed, hvor ideologiske modsætninger blev glemt til fordel for den fælles forsknings fremdrift. Bohr skabte også forståelse for den mulighed der ligger i interdisciplinær samarbejde, og som mange moderne forskningsaktiviteter profiterer højt på. Bedst kendt fra den tid er vel George de Hevesy’s udvikling af nuklearmedicinen. Historien om Niels Bohr, om hans opdagelse og dens udvikling er fascinerende og lærerig for fremtiden.

Om John Renner Hansen

John Renner Hansen er professor i eksperimentel partikelfysik ved Niels Bohr Institutet og pt. dekan for det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet ved Københavnsuniversitet.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s