NOVANYT Fredag d. 11. oktober 2013

Kære NOVA-medlem,

Nobelpris for Higgs-partiklen

I denne uge fik Peter Higgs og Francois Englert tildelt Nobelprisen for forudsigelsen af Higgs-partiklens eksistens. De foreslog (sammen med nu afdøde Robert Brout) eksistensen af Higgs-partiklen allerede i 1964. Læs mere her:

http://www.nbi.ku.dk/Nyheder/nyheder_13/nobelprisen-i-fysik-2013/

Foredrag med John Renner Hansen

Tirsdag d. 8. oktober 2013 afholdt Dekan John Renner Hansen foredrag om Bohr’s atommodel. Eftersom foredraget fandt sted samme dag som uddelingen af årets nobelpris udvidede John Renner arrangementet ved at holde et ca. 30 minutter delvist improviseret foredrag om Higgs-partiklen og gravitation.

Observationsgruppen

I søndags havde observationsgruppen møde. Ole Maymann, som er styrmand for gruppen, har skrevet denne beskrivelse af mødet:

Der var møde her den 6. og vi fik snakket lidt rumgeometri, som endte med at vi gik ud og stillede en af låne kikkerterne ( kastor ) op på fodboldbanen. Trods tiltagende skydække, lykkedes det os at aligne "kastor", som derefter fik besked på at finde Andromeda. Det lykkedes faktisk, men de 3 stjerner vi alignede efter var lidt usikre.

Vi afventer mørkere tider, og eventuelt flere planeter på aften himlen. Så næste møde fortsætter vi med opstilling og aligment af kikkerterne.

Mødet er fastsat til onsdag den 23. oktober. Samme tid og sted (dvs. kl 19.30 i Astrocenter i Borsholm).

Næste foredrag i NOVA

Det næste foredrag i NOVA er med Steen H. Hansen fra Dark Cosmology Centre / Niels Bohr Institutet. Emnet er "Mørkt Stof og manglende Satellitgalakser". Tid og sted: 22. oktober 2013 kl 19.30, Toldkammeret.

Kulturnat i København

I aften, fredag d. 11. oktober 2013, er der kulturnat i København. Der vil være flere astronomiske begivenheder; se her:

– Tycho Brahe Planetariet holder åbent: se http://planetariet.dk/

– Niels Bohr Institutet afholder bl.a. flere foredrag og der er mulighed for rundvisninger: http://www.nbi.ku.dk/Besoeg_os/Kulturnat/kulturnat_2013/

– Østervold Observatoriet er åbent: Se http://www.astronomisk.dk/?Arrangementer og http://www.nbi.ku.dk/Besoeg_os/Kulturnat/kulturnat_2013/

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s