NOVANYT Fredag d. 8. november 2013

Kære NOVA-medlem,

Kommende arrangementer i NOVA

Næste foredrag i NOVA er d. 19. november 2013, hvor Rene Forsberg holder foredraget, Smeltende Is i Grønland og Antarktis – hvad satellitter og fly fortæller.

Der er mulighed for at observere med NOVAs teleskoper i Astro Centret mandag den 11. november 2013, når observationsgruppen holder møde. Skriv til Ole Maymann, hvis du er interesseret i at deltage: Ole.Maymann

Video af spektakulær solstorm

I September måned optog NASA en video af en spektakulær solstorm. Se videoen på DRs hjemmeside:

http://www.dr.dk/nyheder/viden/naturvidenskab/2013/10/25175516.htm

Tak til Mogens Helle for at sende dette link. Bidrag til NOVANYT modtages altid gerne på novanyt

Athena+ missionen

I denne uge har ESA (den Den Europæiske Rumorganisation) besluttet at satse på at bygge rum-teleskopet, Athena+. Athena+ skal efter planen opsendes i år 2028. Dette rum-teleskop vil bl.a. kunne observere röntgen-strålingen fra den 1000000 grader varme gas, der eksisterer i galaksehobe.

Læs mere på Nature’s hjemmeside: http://www.nature.com/news/x-rays-top-space-agenda-1.14097

Her ses en illustration af Athena+-missionen og i baggrunden ses en computersimulering af Universets struktur på stor skala (fra "Millennium-simuleringen", se flere billeder og videoer her: http://www.mpa-garching.mpg.de/galform/virgo/millennium/ ):

Foredrag på Louisiana om iskerner

Jørgen Peder Steffensen, Niels Bohr Institutet, holder foredrag om iskerner på Louisiana d. 12. november 2013. Tilmelding og mere information kan findes her: http://www.louisiana.dk/dk/Service+Menu+Left/Kalender/ID/7F4BA768-8498-42B1-9BA7-DE2BD0BEE4DE

Invitation til foredrag om kometer

Bent Lindow, som holdt foredrag i NOVA i år 2011, har sendt følgende invitation til alle NOVAs medlemmer. NOVA-medlemmer kan tilmelde sig for 90 kr per person:

Århundredets komet?

Igennem menneskehedens historie har himmelfænomener været en kilde til undren, fascination og ærefrygt. Især kometernes ubegribelige skønhed på nattehimlen har pirret til vores fantasi og udfordret fornuften. Universet er ikke færdig med at forbløffe os: kometen ISON er på vej mod vores del af Solsystemet. Den kan blive den klareste og mest spektakulære komet på himlen i mange år med en lysstyrke som Månen og en storslået hale.

Astrofysiker MICHAEL LINDEN-VØRNLE fortæller om kometernes fantastiske historie – og om ISON, der måske er blevet så lysstærk, at den endda kan skimtes på daghimlen. Han afdækker kometernes hemmeligheder: Hvad er det for himmellegemer? Hvor kommer de fra? Og har vi noget at frygte fra universets spektakulære nomader?

I aftenens anden del vil filmforsker PETER SCHEPELERN tage os på en rejse, der både går ud i rummet og tilbage i filmhistorien. Igennem spillefilmens historie har himmellegemer ofte spillet en både ildevarslende og truende rolle. Derigennem har de ikke kun forårsaget katastrofer og tragedier, men også har fremkaldt helte og superhelte.

Arrangementet foregår torsdag den 14. november kl. 19-21 i København på Geologisk Museum (Øster Voldgade 5-7, 1350 København K).

Læs mere om aftenen her: http://snm.ku.dk/aktiviteter/vinogvid/aarhundredets_komet/

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s