Kvantemekanik og Atomure

Professor Jan W. Thomsen fra Niels Bohr Instituttet har fremsendt nedenstående resumé af sit foredrag for NOVA medlemmer i Toldkammeret kl. 19:30  tirsdag den 28. januar 2014.

Atomare ure og deres anvendelse
Moderne atomure tilbyder i dag en relativ  frekvensstabilitet på mindre end 10e-17 svarende til, at uret taber ca. ét sekund på universets levetid. Denne ekstreme præcision finder anvendelse inden for en række videnskabelige discipliner.

Bl.a. efterprøves, om vores naturkonstanter virkeligt er konstante som antaget. Eller driver de en smule i tiden, som nogle astronomiske observationer tyder på?

Tilsvarende undersøges det, om vores naturkonstanter er koblet til gravitationsfeltet. Dvs. om små ændringer af gravitationsfeltet betyder små ændringer af vores naturkontanter?

På andre fronter testes relativistiske effekter, som f.eks. eksistensen af gravitationsbølger forudsagt af Einstein tilbage i 1916. Indtil dato har vi endnu ikke direkte observeret gravitationsbølger; men har kun indirekte beviser.

ESA’s rumprogram LISA ønsker et tri pod interferometer til at eftersøge gravitationsbølger og kræver atomure med en præcision på ca. 10e-18 for at kunne detektere gravitationsbølger.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s