NOVANYT Fredag d. 21. marts 2014

Inflation i det tidlige Univers

I mandags offentliggjorde kollaborationen bag BICEP2-eksperimentet, at de har fundet spor af tyngdebølger, som er blevet dannet lige efter big bang i inflationsperioden, der forventes at vare fra ca. 10^(-35) sekund efter big bang til Universet var 10^(-20) sekunder gammelt.

Dette er af mange blevet kaldt den største videnskabelige opdagelse i dette årtusinde; også større end eksempelvis fundet af Higgs-partiklen på CERN.

Læs mere om opdagelsen på videnskab.dk:

http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/gravitations-bolger-ny-opdagelse-er-mere-overraskende-end-higgs

Her er en mere teknisk beskrivelse på engelsk fra den teoretiske fysiker, Sean M. Carroll, fra California Institute of Technology : http://www.preposterousuniverse.com/blog/2014/03/16/gravitational-waves-in-the-cosmic-microwave-background/

I løbet af sommeren vil der i øvrigt komme yderligere målinger fra PLANCK-satellitten, som – forhåbentligt – vil bekræfte opdagelsen.

Næste foredrag

Næste foredrag i NOVA er d. 1. april 2014, hvor Mogens Dam vil fortælle om Higgs-partiklen og ny fysik udover Standardmodellen. Supersymmetri, mørkt stof kandidater og aktuelle aktiviteter på CERN. Foredraget finder sted i Toldkammeret kl 19.30.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s