I anledning af afbud fra den oprindeligt planlagte foredragsholder 17. februar 2015 præsenterede undertegnede et oplæg fra NOVAs Kosmologigruppe om det berømte paradoks, som fysikeren Enrico Fermi opstillede i 1950.
Fermis Paradoks / Poul Henrik Jøgensen
“The apparent size and age of the universe suggest that many technologically advanced extraterrestrial civilizations ought to exist. However, this hypothesis seems inconsistent with the lack of observational evidence to support it.”
Forudsat, at der findes milliarder af stjerner i vor galakse, hvor der potentielt kunne opstå liv, hvorfor har vi da ikke fundet nogen tegn på på intelligent liv andre steder end på Jorden? Eller, som Fermi udtrykte det: Where Are All the Aliens?
Der er foreslået mange originale og fantastiske forklaringer på Fermis paradoks; men gåden er stadig uløst: 6 Mind-Bending Solutions to the Fermi Paradox
Imidlertid er der i december 2014 offentliggjort nye indicier for den forklaring, som jeg hældede til i 2012: Måske har vi ikke set tegn på andre andre teknologiske civilisationer i Mælkevejen, af den simple grund, at vi er alene!
I følge den aktuelle teori er vi blandt de første og pt. eneste, fordi mere hyppige gammaglimt tidligere i galaksens historie løbende har udryddet vore potentielle forgængere:
Powerful stellar explosions may have caused mass extinctions on Earth and could also have prevented life from appearing on other planets until 5 billion years ago—and then only in the outskirts of galaxies.
Der kan måske godt eksistere kortvarigt (og primitivt liv visse steder i universet), men når man ser på hvor lang og især en stabil en periode det har været nødvendigt for os at nå til vores stade, er sandsynligheden for højt udviklet liv nærmest grænsende til 0.