Jordens indre struktur med Klaus Mosegaard

Tirsdag den 2. februar 2016 holder professor Klaus Mosegaard fra NBI foredrag for NOVA medlemmer. Foredraget foregår i Toldkammeret i Helsingør og starter kl. 19:30.

Kan vi se det usynlige? – Et blik ned i Jordens indre

Allerede i 18-tallet var det kendt, at når man undersøger en sten nøje, viser den sig at være “et bjerg i miniature”. Strukturer, hulrum og sprækker findes i geologiske lag på størrelser helt nede fra millimeterskala og op til kilometerskala. 

I mange sammenhænge er de fine strukturer uinteressante, men hvis man skal forstå Jordens indre bevægelser og kræfter, fx jordskælv eller strømning af vand i porerne, er dette system med dets myriader af tynde lag og sprækker af afgørende betydning.

Spørgsmålet er imidlertid, hvordan vi kan se så små strukturer med geofysiske målinger? Geofysiske målinger foregår typisk nær jordoverfladen eller i rummet, langt fra de dybe strukturer, vi er interesseret i. Vi er normalt afskåret fra direkte adgang til at se disse strukturer, og derfor er geofysiske modeller næsten altid uden fine detaljer.

Vi skal se på en række nye ideer inden for geofysisk dataanalyse, der giver håb om i fremtiden at kunne frembringe mere detaljerede modeller af jordens indre.

Klaus Mosegaard, NBI

Reklamer

Der er lukket for kommentarer.