Foredrag om Mælkevejen, den lokale gruppe og kosmologi

Tirsdag d. 19. april 2016 holder Per Andersen, PhD studerende på Dark Cosmology Centre / Niels Bohr Institutet, foredrag om Mælkevejen, den lokale gruppe og kosmologi. Per har sendt os følgende abstract:

I slutningen af det sidste årtusinde opdagede vi at universets udvidelse ikke som forventet blev bremset af tyngdekraften, men i stedet bliver accelereret af en kraft som nu har fået navnet mørk energi. Siden da har astronomer forsøgt at forstå hvordan mørk energi opfører sig, og hvad det egentligt er. Her spiller vores egen galakse, den lokale gruppe og den storskalastruktur af galaksehobe som vi er en del af en vigtig rolle, og ved at undersøge hvordan strukturer af galakser dannes i universet kan vi teste vores kosmologiske modeller, og se om de forestillinger vi i dag har om mørk energi virkeligt holder vand.

Til aftenens foredrag vil vi starte med en kort introduktion af den galaktiske astronomis historie, og se hvordan vores forståelse af universets overordnede struktur har udviklet sig igennem tiden. Derefter vil vi dykke ned i hvordan vi kan bruge standardlys – objekter med kendt lysstyrke – til præcist at måle afstande i universet, og derved få kortlagt hvordan galaktiske strukturer på stor skala rent faktisk ser ud. Når vi så har fået styr på universets struktur, vil vi se hvad vi kan bruge den nye viden til, og hvordan det hjælper os med at nå det ultimative mål: At opnå en sand fysisk forståelse af mørk energi.

Advertisement

One response to “Foredrag om Mælkevejen, den lokale gruppe og kosmologi

  1. Per Andersen

    Hej alle. Tak for i går, det var en fornøjelse.

    Som lovet er her et link til artiklen (https://smp.uq.edu.au/people/TamaraDavis/papers/SciAm_Energy.pdf) og til den animation jeg brugte (http://htwins.net/scale2/). Vh Per.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s