Gravitationsbølger – Einstein vinder endnu en runde efter 100 år

Tirsdag d. 15. november 2016 kommer Søren Brandt, Seniorforsker på DTU Space, forbi NOVA og fortæller om gravtationsbølger. Søren Brandt har sendt os følgende appetitvækker:

Titel: Gravitationsbølger – Einstein vinder endnu en runde efter 100 år

Nu er det endelig lykkedes direkte at måle gravitationsbølger, der blev forudsagt for hundrede år siden i Einsteins almene relativitetsteori. Det er den sidste store brik, der falder på plads i vores teori for tyngdekraften.

To målinger af tyngdebølger fra sammensmeltningen af to sorte huller blev foretaget med LIGO eksperimenterne i USA i 2015. Opdagelsen rangerer blandt de største i fysikken på linje med opdagelsen af Higgs-partiklen og må stå højt på listen til næste års Nobelpris i fysik.

Samtidig med, at gravitationsbølgernes eksistens er en hjørnesten i fysikken, så åbnes et nyt vindue til observation af ekstreme begivenheder i universet. Med gravitationsbølgedetektorer får astrofysikerne et helt nyt værktøj til at studere sorte huller og neutronstjerner i hidtil ukendte detaljer.

Jeg vil beskrive tyngdekraften, inklusive gravitationsbølger og deres egenskaber. Astrofysikerne gør også ihærdige forsøg på, foreløbig uden held, at samtidig detektere de voldsomme begivenheder ved hjælp af mere traditionelle observationer i Røntgen- og gamma-stråling. Fremtiden for gravitationsbølge-astronomi, for eksempel med rumbaserede detektorer, vil blive beskrevet. 
Søren Brandt, Seniorforsker, PhD, DTU Space

Foredraget starter kl 19.30 i Toldkammeret.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s