Huller i Universet – Kan ingenting fortælle os om Big Bang?

Tirsdag d. 21. marts 2017 holder Mikkel Stockmann fra Dark Cosmology Centre foredrag med titlen, Huller i Universet – Kan ingenting fortælle os om Big Bang? Mikkel har sendt os følgende resumé af foredraget:

Energien i universet kan fordeles i tre kategorier bestående af 68 % mørk energi, 28 % mørkt stof og 4 % baryoner – det lysende stof, vi er dannet af. Heldigvis sørger tyngdekraften for, at den lille mængde lysende stof der eksisterer klumper sammen, så der kan dannes galakser, stjerner, planeter og ikke mindst liv.

Det er bl.a. tyngdekraften, der gør det muligt for os at rette vores teleskoper op mod nattehimlen og observere, at 70 % af Universets volumen i dag består af kolossale huller. De opstår, når det mørke og lysende stof trækker sig sammen i en spindelvævsstruktur over oceaner af tid. For at kunne observere disse huller i Universet bruger man baggrundslyskilder, og et af de mest lysklare objekter, vi kender, er aktive galaktiske kerner, som menes at være drevet af massive sorte huller – et andet af Universets eksotiske objekter.

Ved hjælp af de bedste simulationer af Universet kan vi med vores observationer af de gigantiske huller forudsige, hvor meget mørk energi og stof, der var kort tid efter Big Bang, Universets alder, den accelererende ekspansion af Universet, og ikke mindst hvordan Universet vil se ud i fremtiden.

Foredraget foregår kl 19.30 i Toldkammeret. Alle NOVA-medlemmer er velkomne.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s