Antikythera Mekanismen – antikkens gådefulde tandhjul

Lektor John Rosendal Nielsen fra Aurehøj Gymnasium holder foredrag for NOVA’s medlemmer om den mekaniske astronomiske computer, der sammen med mange andre skatte er fundet i et 2.000 år gammelt skibsvrag ved øen Antikythera.  Foredraget afholdes i Toldkammeret i Helsingør med start kl. 19:30 tirsdag den 24. oktober 2017.

Her en dokumentarfilm fra NOVA: Decoding the Antikythera Mechanism

Her er John Rosendal Nielsens introduktion til foredraget:

I år 1900 blev resterne af en mekanisme fundet af dykkere i havet i nærheden af den lille græske ø, Antikythera.

Mekanismen, der er over 2000 år gammel, har været en spændende gåde for lærde i de sidste hundrede år. Spørgsmål som hvem havde lavet mekanismen og hvad den skulle bruges til, er debatteret flittigt. Man er desuden overrasket over grækernes evner indenfor finmekanik, som ikke blev overgået før i femtende århundrede.

I de sidste ti år er nogle af mekanismens hemmeligheder blevet afsløret i videnskabelige røntgen undersøgelser af Michael Wright og holdet bag Antikythera Mechanism Research Project

Røntgen billederne og specialkonstrueret fotoudstyr har givet os indblik i et komplekst system af tandhjul og oldgræske inskriptioner.

Hvad Antikythera mekanismens præcise funktion var, ved vi ikke, men mekanismen har givet os en bedre forståelse af grækernes syn i antikken på Universet og af deres kalendere.

Jeg vil i dette foredrag give en introduktion til nogle af de teorier og opdagelser, som er gjort siden opdagelse af mekanismen.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s