Superledere

Astrid Rømer, som er Postdoc på Niels Bohr Institutet, holder 14. november 2017 foredrag for NOVA’s medlemmer. Her er Astrid Rømers introduktion til foredraget om Superledere:

Menneskehedens udvikling har til alle tider været drevet frem af opdagelsen af nye materialer og evnen til at beherske dem. Særligt I vores tidsalder oplever vi, hvordan teknologien har enorm betydning for vores verden.

Bag denne udvikling er evnen til at kontrollere materialer på mikroskopisk niveau. Dette kræver et detaljeret kendskab til materialers elektroniske egenskaber og de kollektive fænomener, som opstår når mange elektroner vekselvirker med hinanden og materialets grundlæggende struktur. Sådanne vekselvirkninger giver anledning til eksempelvis gode og dårlige elektriske ledere og magnetiske materialer.

En særlig mystisk elektron-opførsel finder vi i de såkaldte superledere. Disse materialer udmærker sig ved, at der ikke går nogen energi til spilde, når der løber en strøm.

Det er over 100 år siden kviksølv viste sig at blive superledende under -269 oC. Det tog næsten 50 år før en mikroskopisk teori kunne forklare fænomenet ud fra en interessant indsigt i, at elektronerne inde i superlederen går sammen to og to og danner par.

Siden da er der opdaget et væld af nye superledende materialer, der ikke kan forklares med den eksisterende teori. Nogle af disse bliver superledende ved temperaturer omkring -200 oC. Noget misvisende er dette blevet kaldt for “høj-temperatur superledning”.

Den nye betegnelse skyldes, at de nye superledere har en struktur, der indgyder forventning om, at finde en stuetemperatur-superleder. En sådan opdagelse vil få enorm indflydelse på fremtidens energiforsyning.

Jeg vil fortælle om, hvorfor elektronisk pardannelse kan give superledning og om hvilken slags “lim” der kan binde dem sammen. Til sidst vil jeg give et indblik i, hvor langt vi er i jagten på en mikroskopisk teori for de nyeste superledende materialer.

Astrid Rømer på NBI

Demonstration af superleder Meissner Effekt

Forenklet forklaring uden kvantefysik

 

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s