Tirsdag den 8. maj 2018 kl. holder seniorforsker Jens Olaf Pepke fra DTU Space foredrag for NOVA’s medlemmer. Foredraget foregår i Toldkammeret i Helsingør fra kl. 19:30.
Jens Olaf Pepke har fremsendt flg. introduktion til sit foredrag:
For 56 millioner år siden oplevede Jorden en episode med global opvarmning, som er kendt som det paleocæne-eocæne termale maksimum (PETM). Opvarmningen blev formodentlig sat i gang af massive udslip af kulstof til atmosfæren, muligvis fra metan i havbunden, og begivenheden har ofte været nævnt som en mulig analog til nutidens globale opvarmning.
Allerede i paleocæn var Jorden dog omkring 10 grader varmere end i dag og varmede herefter yderligere op med 5 grader under PETM.
Ved hjælp af mineralogiske og andre data fra PETM kombineret med modelkørsler har vi bestemt den mængde kulstof, som drev opvarmningen i PETM-perioden, samt beregnet virkningen af CO2 – den såkaldte klimafølsomhed, som er en vigtig, men dårligt bestemt, faktor i klimaet.
Vores resultat, som blev valgt som ”Årets forskningsresultat 2016” af læserne på videnskab.dk, viste, at klimafølsomheden stiger med stigende temperaturer og dermed gør opvarmningen selvforstærkende.
-oOo-
Global opvarmning kan få overset selvforstærkende effekt
Pepke Pedersens og Lansners nye artikel ændrer forståelsen af globale temperaturer