Global opvarmning kan få overset selvforstærkende effekt

Tirsdag den 8. maj 2018 kl. holder seniorforsker Jens Olaf Pepke fra DTU Space foredrag for NOVA’s medlemmer. Foredraget foregår i Toldkammeret i Helsingør fra kl. 19:30.

Jens Olaf Pepke har fremsendt flg. introduktion til sit foredrag:

For 56 millioner år siden oplevede Jorden en episode med global opvarmning, som er kendt som det paleocæne-eocæne termale maksimum (PETM). Opvarmningen blev formodentlig sat i gang af massive udslip af kulstof til atmosfæren, muligvis fra metan i havbunden, og begivenheden har ofte været nævnt som en mulig analog til nutidens globale opvarmning.

Allerede i paleocæn var Jorden dog omkring 10 grader varmere end i dag og varmede herefter yderligere op med 5 grader under PETM.

Ved hjælp af mineralogiske og andre data fra PETM kombineret med modelkørsler har vi bestemt den mængde kulstof, som drev opvarmningen i PETM-perioden, samt beregnet virkningen af CO2 – den såkaldte klimafølsomhed, som er en vigtig, men dårligt bestemt, faktor i klimaet.

Vores resultat, som blev valgt som ”Årets forskningsresultat 2016” af læserne på videnskab.dk, viste, at klimafølsomheden stiger med stigende temperaturer og dermed gør opvarmningen selvforstærkende.

-oOo-

Global opvarmning kan få overset selvforstærkende effekt

Pepke Pedersens og Lansners nye artikel ændrer forståelsen af globale temperaturer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s