Merkur-passagen set fra Nordsjælland

Per Haugen fra NOVA har taget dette billedet af Merkur-passagen mandag d. 11. november 2019 kl 13.45, 10 minutter efter passagens start.

Haugen0

Merkur ses til venstre på billedet. Der var et tyndt sky-dække, som giver årsag til variationer i den tilsyneladende variation i Solens intensitet.

Per har sammenlignet Merkurs tilsyneladende diameter på et billede fra denne Merkur–passage (se billedet til venstre) og passage fra 2016 (billedet til højre)

Haugen1

I 2019-versionen ser Merkur en smule mindre og mere diffus ud. Lysspredningen i skyerne i Jordens atmosfære er med til at reducere planetens tilsyneladende diameter.

Hvis vi tæller pixels, får vi at billedet fra 2019-11-11 giver en diameter på ca. 15 pixels svarende til 10,6 buesekunder og det fra 2016-05-09 ca. 18 pixels svarende til 12,7 buesekunder. Under passagen ligger Solen, Merkur og Jorden på linje, dvs. Merkur er nærmest Jorden i sin bane. Merkurs virkelige diameter da svarer til en vinkel på 13 buesekunder. Dette ligger således tæt på værdien vi får for billedet fra 2016.

 

Billederne er taget med en lukkertid på 1/80 s og en følsomhed på ISO-160, i øvrigt som tidligere med Maksutov-Cassegrain teleskop med brændvidde F= 1100 mm og lysåbning/blænde F/10,5 (ca. 4”).

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s