Spar Nord Fonden giver kr. 29.769. til udbygning af NOVAs observatorium

Spar Nord Fonden giver støtte kr. 29.769. til udbygning af NOVAs astronomiske observatorium: detektion af exoplaneter

I et større udbygningsprojekt er NOVA – Nordsjællands Astronomiforening nu i gang med at forberede sit astronomiske observatorium på Montebello i Helsingør til at kunne registrere exoplaneter, dvs. planeter der kredser om andre stjerner end vores Sol. Hvis en sådan planets baneplan ligger i sigtelinjen mellem den stjerne den kredser om og os, vil planeten regelmæssigt skygge for noget af lyset fra stjernen. Ved at måle intensiteten af lyset fra stjernen vil vi således kunne registrere regelmæssigt genkommende perioder med reduktion i lysstyrken.

Piet Petersen, Spar Nord Helsingør, sammen med Poul Henrik Jørgensen og Per Haugen, NOVA, i foreningens observatorium.


De bevilgede fondsmidler vil dække en del af udbygningen, nemlig et ekstra følsomt astronomisk kamera, der er gjort særligt støjsvagt ved at dets CMOS billedsensor er nedkølet. Da vi her taler om fotografering af meget lyssvage genstande, vil vi ha behov for at eksponere med meget lange lukkertider. I tillæg til kameraet kommer derfor nogle optiske komponenter med det hovedformål at gøre det muligt at fotografere over lang tid uden at miste skarpheden i billedet.


Projektet vil være til glæde for foreningens medlemmer og for andre astronomiinteresserede herunder skoleelever og studerende.

Og netop muligheden for at kunne glæde andre astronomiinteresserede vækker interesse hos Direktør for Spar Nord Bankområde Helsingør Piet Petersen. Man kan kun blive fascineret af hvad deres udstyr i dag er i stand til, siger Piet Petersen. Jeg håber skolerne i Helsingør kommune vil gøre brug af den viden som Astronomiforeningen besidder på denne område, slutter Piet Petersen.

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s