Nyt fra udforskningen af Mars

Jens Frydenvang fra Centre for Star and Planet Formation på Købehavns Universitet, holder foredrag for medlemmerne af NOVA Nordsjællands Astronomiforening om udforskningen af Mars med NASA Curiosity og Perseverance robotterne.

Foredraget afholdes tirsdag den 1. november 2022 på det sædvanlige tid og sted i Blomstersalen ved Toldkammeret i Helsingør.

Jens Frydenvang beskriver sit planlagte foredrag således:

Vi er i en guldalder for udforskningen af Mars med talrige satellitter i kredsløb om Mars og ikke mindst robotter på Mars’ overflade.
Særligt NASA’s to tonstunge rovere, Curiosity og Perseverance, der i øjeblikket udforsker henholdsvis Gale og Jezero krateret på Mars, bringer ny viden om vores nærmeste nabo i Solsysteme. 

Curiosity roveren landede på Mars for mere end 10 år siden, men har stadig dens vigtigste funktioner i behold.
Til sammenligning landede Perseverance roveren på Mars i 2021 og er således stadig tidligt i udforskning af Jezero krateret.

Jeg har privilegiet at være en aktiv deltager på begge robot-missioner, og vil ud fra dette fortælle om baggrunden og målene for Curiosity og Perseverance missionerne og ikke mindst, hvordan vi styrer robotter flere hundrede millioner km fra Jorden.

Derudover skal vi naturligvis diskutere de spændende resultater om Mars og dens udvikling, som vi har fået fra missionerne, herunder hvordan Curiosity roveren direkte har dannet grundlaget for at sende Perseverance roveren til Jezero-krateret og hvordan, vi i sidste ende håber at få svar på et af de helt store spørgsmål: Er vi alene i universet?

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s